Muhasebe Finansman Alanı

13.01.2020 1583

ALAN TANITIM VİDEOSU

 

OKUL TANITIM ANİMASYONUMUZ

A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

Türkiye uzun süredir iş gücünün niteliğini yükseltmek ve ekonominin tüm sektörlerinde istihdam imkânlarını artırabilmek için mesleki eğitim sistemini geliştirmeye çalışmaktadır. Bu çaba Türkiye´nin dünyanın önde gelen ekonomileri arasında rekabet edebilirliği ve Avrupa Birliğine giriş sürecinde daha da anlamlı hâle gelmektedir. Ülkemiz ekonomisi açısından çok önemli olan bu sektöre kalifiye eleman yetiştiren mesleki eğitim sistemine yeni bir anlayış getirecektir. Ülkemizde, muhasebecilik yasalarla düzenlenmiş bir meslektir. Muhasebe ile ilgili ilk kanunumuz Mustafa Kemal ATATÜRK zamanında çıkartılmış olan 26.05.1927 tarih ve 1050 Sayılı Muhasebe-i Umumiye Kanunudur. 3568 sayılı 01.06.1989 tarihli Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik kanunun ise bu unvanlara meslek içerisinde kademelendirme getirmiştir. Anadolu ticaret meslek lisesi ve ticaret meslek lisesinden mezun olanlar kanunda belirtilen şartları yerine getirmek suretiyle bu unvanları kazanabilirler.

B. BİLGİSAYARLI MUHASEBE ELEMANI

Hesap planı sistemini oluşturan, beyannameye esas teşkil eden bilgi ve belgelerin intikalini sağlayan, beyannameleri düzenleyen bilgisayarı kullanan, defterleri mevzuata göre tutan, firmanın kredi ve cari hesap durumunu takip eden, koordinasyon sağlayan yazışma ve raporları yazan, Sosyal Güvenlik Kurumu işlemleri hakkında bilgi sahibi olan nitelikli kişidir.

Görevleri Hesap planı sistemini oluşturmak. Beyannameye esas teşkil eden bilgi ve belgelerin intikalini sağlamak. Beyannameleri düzenlemek. Bilgisayar kullanmak. Defterleri tutmak. Firmanın kredi ve cari hesap durumunu kontrol etmek. Koordinasyon sağlamak. Yazışma ve raporları yazmak. Sosyal Güvenlik Kurumu ve İŞKUR bildirgelerini hazırlamak.

Eğitimi ardından öğrencilerimize aşağıdaki yeterlilikler kazandırılmaktadır

  • Ticari paket programları kullanır.
  • Büro hizmetlerini yapar.
  • Bilgisayarla standartlar çerçevesinde yazışmalar yapar.
  • Ofis programlarını kullanır.
  • Kurumsal başvuruları yapar.
  • Ticari belgeleri düzenler.
  • Genel muhasebe işlemlerini yapar.
  • Ticari hesaplamaları yapar.
  • İşletme yönetimi faaliyetlerini yürütür.
  • Ticari işletmelerin muhasebe kayıtlarını yapar.
  • Şahıs ve sermaye şirketlerinin muhasebe işlemlerini yapar.
  • Kooperatif işlemlerini ve kayıtlarını yapar.
  • Üretim işletmelerinin maliyet kayıtlarını tutar.
  • İnşaat işletmelerinin muhasebe kayıtlarını yapar.

 

C. MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER

Meslek ile ilgili bilgi birikimi ve becerilere sahip olmak Dikkatli olmak Dürüst olmak Etkili ve güzel konuşmak Güler yüzlü olmak İnsan ilişkilerine özen göstermek Ekip çalışmasına uygun olmak Yeniliklere açık olmak Sır saklayabilmek İşleri zamanında bitirmek İş yeri çalışma prensiplerine uygun davranmak Mesleği ile ilgili etik ilkelere uygun davranmak

D. ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Muhasebe hizmetleri genellikle büro ortamında yürütülmektedir. Temiz büro ortamlarında, işçi sağlığı ve işçi güvenliği açısından önemli bir risk bulunmamaktadır. Muhasebe de kullanılan bildirge ve beyannameler günlü olduğundan, vergi ve yükümlülükler yerine getirilirken zaman çok önemlidir. Yükümlülüklerin gününde yerine getirilmesi zorunludur. Meslek mensuplarının kazançları, muhasebe ve mali müşavirlerin yasalarla düzenlenmiş olan S.M.M.M.O (Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odaları) tarafından bir tarife ile belirlenmektedir. Alt meslek gruplarının kazançları ise işyerlerine göre değişiklik göstermektedir.

E. İŞ BULMA İMKÂNLARI

Meslek mensupları; muhasebe ve mali müşavirlik bürolarında, dış ticaret ve finans kuruluşlarının ilgili departmanları ile ticarî işletmelerin muhasebe servislerinde çalışabilirler. Ayrıca her türlü kuruluşun mali işlerle ilgili bölümlerinde çalışabilirler. Mesleğin oldukça geniş bir çalışma alanı mevcuttur.

F. MUHASEBE FİNANSMAN ALANI DERSLERİ

Muhasebe finansman alanı öğrencilerinin eğitim öğretim süresince görecekleri haftalık  ders çizelgesi

05-05-202205-05-2022

 









G. STAJ İMKANLARI 

Öğrencilerimiz 3 yıllık eğitimin ardından 12. sınıfta haftada  3 gün staj 2 gün okul  şeklinde eğitim öğretim yapılmaktadır.  Muhasebe Finansman Alanı öğrencileri Serbest Muhasabeci Mali Müşavirler yanında  (SMMM),  Fabrikaların muhasebe departmanlarında  ve her türlü işletmelerin ön büro elemanı olarak staj yapmaktadırlar. 

H. EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI

Bu alanımızdan  mezun olan öğrencilerimiz meslek yüksek okullarının ilgili bölümlerine ek puan alarak önlisans düzeyinde eğitim alabilirler. 

Önlisans programını tamamlayanlar ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavı'nda başarılı oldukları takdirde alanları ile ilgili lisans programlarına geçebilirler. Bu eğitimden sonra ÖSYM′nin yapacağı sınav neticesinde başarılı olanlar lisans düzeyinde eğitim de alabilirler. İş yerlerinde belli bir süre çalışarak idari yönden de ilerleme sağlamaları mümkündür.

 Ayrıca, 3568 Sayılı Kanun ile düzenlenmiş olan serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir, yeminli mali müşavir unvanlarını da belirli çalışma şartlarını yerine getirerek alabilirler.

İki yıllık Meslek Yüksek Okullarını bitirdiklerinde sınava girmeden Açıköğretim Fakültesinin ilgili programlarına devam edebilirler.

ÖĞRENCİLERİMİZİN EK PUAN ALARAK YERLEŞEBİLECEĞİ LİSANS PROGRAMLARI

 

13-01-2020

 

  

 

 

 

 ÖĞRENCİLERİMİZİN EK PUAN ALARAK YERLEŞEBİLECEĞİ ÖNLİSANS PROGRAMLARI

  

13-01-2020

 

Kaynak: http://www.alantercihleri.com/video/264/MUHASEBEveFINANSMAN.html